Enerji Piyasası Denetleme Kurulunun güncel “elektrik piyasası müşteri hizmetleri yönetmeliği “ 16. Maddesinde belirtildiği üzere; “Kurulu gücü 50 kVA ve üstünde olanlar, çektikleri aktif enerji miktarının %20 aşacak şekilde endüktif reaktif enerji tüketmeleri veya aktif enerji miktarının yüzde %15 aşacak şekilde sisteme kapasitif reaktif enerji vermeleri halinde, reaktif enerji tüketim bedeli ödemekle yükümlüdür.” Denilmektedir.
Aktif Güç ve Reaktif Güçler arasındaki dengeyi sağlayacak olan sisteme kompanzasyon sistemi denmektedir. Kompansazyon sistemlerinin hareketli ve sürekli çalışır halde olması kompanzayon sisteminin arızalanma olasılığını arttırmaktadır. Bunun önüne geçilmesinin tek bir çözümü vardır. Buda sistemin düzenli periyotlar halinde kontrol edilerek cezaya girip girmediği kontrol edilmeli giriyor ise arızanın tespit edilerek giderilmesidir. Ancak birçok tüketici aslında farkında olmadan her ay fatura bedelinin bir kısmını reaktif bedel olarak ödemektedir. Kompanzasyon ile hiç fikir sahibi olmasanız dahi yazımızdaki örnekler ve talimatlar ile reaktif cezaya girilip girilmediğini tespit edebilirsiniz.
Kompanzasyon Panosu
Öncelikle elde etmemiz gereken değerlerin ne anlama geldiğini belirtmeliyiz.
Kombi – X5 Sayaç; Kısacası Aktif İndüktif ve Kapasitif tüketimi ölçebilen sayaç tipidir.
1.8.0 değeri; Sayaç üzerine kaydedilen Aktif Güç (Kwh) tüketimini temsil eden değerdir.
5.8.0 değeri; ; Sayaç üzerine kaydedilen Endüktif Reaktif Güç (Kvarh) tüketimini temsil eden değerdir.
8.8.0 değeri; ; Sayaç üzerine kaydedilen Kapasitif Reaktif Güç (Kvarh) tüketimini temsil eden değerdir.
Peki, Reaktif Cezaya Girip Girmediğimizi Tespit Etmek İçin İzlenecek Yol Nedir?
- Kombi yada X5 sayacın yanına gidip sayacın üzerindeki genelde mavi yâda kırmızı olan değer düğmesine basarak T değeri olan 1.8.0 değerini bulup (Aktif Güç Değeri Kwh) not edin.
- Yine sayaç üzerindeki değer düğmesi yardımı ile Ri değeri olan 5.8.0 (Endüktif Reaktif Değeri Kvar) not edin
- Yine sayaç üzerindeki değer düğmesi yardımı ile Rc değeri olan 8.8.0 (Kapasitif Reaktif Değeri Kvar) not edin.
Hesaplamaya baz alınan İlk değerler son faturadaki son endeks olması yani yeni fatura döneminin başlangıç noktasındaki değer olması ay içinde herhangi bir anda alınan değer ile abonenin genel olarak reaktif cezaya girip girmediğini tespit etmenizi sağlayacaktır. Kısa süreli yada günlük yapılan değerlendirmeler sağlıklı sonuçlar vermeyebilir. Kısa sürede yapılan örneğin 1 saat gibi kısa sürede endüktif % 20 kapasitif %15 değerleri aşılıyorsa kompanzasyon sisteminizde acil halledilmesi gereken bir sorun olduğunu göstermektedir.
Örnek Reaktif Ceza Hesabı;
Aktif Güç Tüketim Hesabı
1.8.0 İlk Endeks: 7523,125 kwh
1.8.0 Son Endeks: 7689,265 kwh
1.8.0 Fark değeri: Son Endeks-İlk Endeks =7689,265-7523,125= 166,140 kwh
Endüktif Güç Tüketim Hesabı
5.8.0 İlk Endeks: 1128,468 kvar
5.8.0 Son Endeks: 1173,128 kvar
5.8.0 Fark değeri: Son Endeks-İlk Endeks =1173,128-1128,468= 44,660 kvar
Kapasitif Güç Tüketim Hesabı
8.8.0 İlk Endeks: 753,289 kvar
8.8.0 Son Endeks: 769,358 kvar
8.8.0 Fark değeri: Son Endeks-İlk Endeks =769,358-753,289= 16,069 kvar
Reaktif Oranların Hesabı;
Endüktif Reaktif Oran Hesabı= Endüktif Güç Tüketim / Aktif Güç Tüketim
Endüktif Reaktif Oran Hesabı= (44,660 / 166,140 ) x 100 = %26,88
Endüktif Reaktif Oran % 26,88 > %20 olduğundan cezai işlem uygulanır.
Kapasitif Reaktif Oran Hesabı= Kapasitif Güç Tüketim / Aktif Güç Tüketim
Kapasitif Reaktif Oran Hesabı= (16,069 / 166,140 ) x 100 = %9,67
Kapasitif Reaktif Oran % 9,67 < %15 olduğundan cezai işlem uygulanmaz.
Sistem endüktif olarak oranın sınır oranın üzerinde olduğundan Endüktif Reaktif Cezaya maruz kalmaktadır. Bu gibi durumlarda bir uzmandan destek almanız maddi kayıplarınızın önüne geçecektir.
Firmamız ile irtibata geçerek kompanzasyon arızası, periyodik bakım, kompanzasyon takibi hizmet talebinde bulunabilirsiniz…
Faturanızı yada değerlerinizi bizlere göndererek reaktif ceza acısından analiz etmemizi isterseniz faturanızı yada endeks değerlerinizi info@egemertmuhendislik.com adresine iletmeniz yeterli olacaktır.
Bunca araştırma yaptım. Onlarca site gezdim bu şekilde örneklerle anlatan kimseyi görmedim. Bu değerli bilgileri bizimle paylaştiginiz için teşekkür ediyorum.paylasimlarinizi yakından takip ediyorum.
Çok teşekkür ederim açıklayıcı olmuş
çok teşekkürler bilgi paylaştıkça güzeldir
Çok Teşekkürler oldukça faydalı bir bilgi
Süper bı açıklama çok teşekkür ler
reaktif ceza nasıl faturalandırılıyor
Teşekkürler efendi birde işlemleri anlatma nızı rıca etsek mümkün mü
Teşekkür ederim oldukça faydalı
Bu güzel paylaşım için teşekkür ederim.
Ayrıca yılın tüm günlerinde günlük endeks değerlerini girdiğimizde otomatik % leri günlük ve aylık verip cezada veya normal yazdırabilecek bir excel dosyası paylaşabilir misiniz? Bu konuda bir çalışmanız muhakkak vardır diye düşündüğümden sordum.
Merhabalar,kamu kurumunun birinde teknisyenim.Tesiste 40kva ups yükü var,sayacımız bir aylık endüktif 0,kapasitif 70 kvarh endeks var,kullanılacak şönt reaktör hesabını nasıl yaparız.Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
Capan herzamn 100 olur benim faturada carpan 20 dio
Murat beye çok teşekkür ediyorum. Yazısını okudum iletişime geçtim. Farklı şehirde olmama rağmen fazlasıyla yardımcı oldu.. Başarılarınızın devamını diliyorum…
sedat
çok teşekkürler saygılarımla
Tek kelime ile,görünmez ve görünür kaza ve beladan yüce yaradan sizleri korusun,çok kaliteli bir bilgi..
Merhaba Mehmet Bey faturada gordugunuz deger akim trafo oranindan kaynakli bir veridir 100/5 ise akim trafonuz carpan 20 olacaktir.
Teşekkürler faydalı bilgi bugun enduktif cezaya girdi iki kuyum birisi 800 tl birisi sadece bir defa 10 saat çalıştı 65 tl endüktif geldi kondastörler yada sayactan supheleniyorum
Sistemi görüp incelemek lazım Bünyamin Bey Selamlar…
Merhabalar. 4MW’lık bir GES santralimiz var toplam 0,5MW’lık 8 adet trafo köşkü bulunmaktadır. Tesis Reaktif ceza yemektedir. 270,14 kWh kapasitif reaktiften ceza gelmektedir. Uygun şönt reaktör seçimi nasıl yapmalıyım ? Yardımcı olursanız sevinirim.
OG den ges kompanzasyon yapmalısınız.
Selam aleykum
Kondüktif %30 a kadar ceza yemişiz ne kadar para gelor